Masz pytania? tel. 509 922 251, tel. 503 855 601 mail: kontakt@amrack.pl
Regały Ze Stali Nierdzewnej I Ich Rola W Gastronomii zdjęcie nr 1

Regały ze stali nierdzewnej i ich rola w gastronomii

11 lipca 2024

Dobrze funkcjonująca kuchnia wymaga uporządkowania, a pomagają w tym regały wykonane ze stali nierdzewnej, na których można ułożyć garnki i przybory do gotowania. Są w stanie skutecznie wygospodarować odpowiednią ilość miejsca, dzięki czemu wnętrze jest dobrze zorganizowane. Co sprawia, że konkretny regał jest wygodny i funkcjonalny?

Czym charakteryzują się regały gastronomiczne?

Regały do zastosowania w gastronomii wykonywane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, niezwykle trwałej, odpornej na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury, łatwej w utrzymaniu czystości. Ponadto prezentują się atrakcyjnie, a to również ma znaczenie w profesjonalnej kuchni. 

Regały do profesjonalnej kuchni dostępne są w wielu rozmiarach do wyboru, można je dopasować do niemal każdego pomieszczenia. Stawiając na wysoką jakość i zakup od wiodącego producenta, można wyposażyć kuchnię w restauracji w niezawodne regały na lata.

Głównymi cechami, na jakie należy zwrócić uwagę, wybierając regały z nierdzewki do zastosowania w przemyśle gastronomicznym, są:

  • trwałość i wykonanie z wysokiej jakości materiałów,
  • proste utrzymanie w czystości – najlepiej sprawdzają się konstrukcje o gładkiej powierzchni. Bez problemów uda się usunąć wszystkie zanieczyszczenia odpowiedzialne za rozwój bakterii i grzybów,
  • funkcjonalność, która sprawia, że zyskujesz dostateczną ilość miejsca do przechowywania towarów w bezpiecznych warunkach,
  • możliwość regulacji półek pozwala na dopasowanie konstrukcji do aktualnych potrzeb. A te w profesjonalnej kuchni zmieniają się w zależności od rodzaju przygotowywanych potraw,
  • stabilność konstrukcji powoduje, że masz pewność bezpiecznego przechowywania naczyń, akcesoriów oraz produktów spożywczych, bez ryzyka zawalenia.

Zastosowanie regałów gastronomicznych

W zależności od potrzeb zamawiającego regały ze stali nierdzewnej dostępne są w różnych rozmiarach, mają do zaoferowania różną ilość półek. Wszystkie mają regulowane nóżki, co pozwala na ich dostosowanie do potrzeb. 

Regały z nierdzewki są przystosowane do przechowywania towarów i produktów gastronomicznych, nawet tych bardzo ciężkich, jak wielokilogramowe worki mąki. Ciekawą propozycją są podwójne konstrukcje, na których składować można tace piekarnicze.

Regały do użytku w gastronomii dobrze znoszą zmiany temperatury. Przechowywać można na nich wino w piwnicach, w celu utrzymania optymalnej temperatury trunku. Konstrukcja ta jest więc odpowiednim rozwiązaniem do biznesu z szerokiego zakresu kulinarnego. 

Regały ze stali nierdzewnej – dostępne rodzaje

Regały pełne

Posiadają półki wykonane z jednolitego materiału. Pozwalają na skuteczne przechowywanie drobnych lub płaskich przedmiotów. Zapewniają bezpieczne i stabilne składowanie. Dostosowane są do warunków panujących w każdej kuchni, a także magazynie.

Regały perforowane

Posiadają półki z otworami lub perforowaniami. Gwarantuje to wentylację i lepszy przepływ powietrza, a to ma szczególne znaczenie w przypadku produktów wymagających specyficznych warunków przechowywania, do których zaliczane są artykuły spożywcze. Taki regał ze stali nierdzewnej pozwala utrzymać odpowiednią temperaturę i wilgotność.

Regały gretingowe

Posiadają specjalną konstrukcję z kratownicami lub kratami. Są lekkie i wytrzymałe. Powszechnie są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do składowania ciężkich przedmiotów. Umożliwiają swobodny przepływ powietrza, są łatwe w utrzymaniu czystości. 

Regał magazynowy ze stali nierdzewnej do zastosowania w gastronomii

Regały wykonane ze stali nierdzewnej odznaczają się odpornością na korozję, nie niszczeją w środowisku o dużej wilgotności. Przy wyborze konkretnej konstrukcji, warto zwrócić uwagę na jej wymiary, rodzaj półek, możliwość regulowania ich wysokości, dostępne wyposażenie dodatkowe. W standardzie regały gastronomiczne zazwyczaj mają cztery lub pięć półek.

Oferta regałów nierdzewnych jest bardzo szeroka, dlatego bez problemu uda się wzbogacić profesjonalną kuchnię o odpowiednią konstrukcję. Trwałe, higieniczne i funkcjonalne rozwiązanie pozwoli składować naczynia, garnki oraz produkty spożywcze w bezpiecznych warunkach.

Pozdrawiamy

amRACK